Każdy z nas posiada swój ulubiony napój. Dla jednych są to różne soki, dla innych oranżada czy kawa. Ja osobiście uwielbiam herbatę i jestem pewien, że znajdzie się wśród państwa wielu mi podobnych. Z pewnością jest to pyszny napój, który pomaga jeśli chodzi o zdrowie. Nie można ukryć, że jest naprawdę wiele różnych rodzajów herbat, o czym jednak warto pamiętać?
Na co należy uważać przy parzeniu herbaty?
Przede wszystkim jeśli posiadamy kilka różnych rodzajów herbat to powinny być one przechowywane w kilku różnych szczelnych woreczkach, tak żeby ich aromat się ze sobą nie mieszał, a przy tym nie miała na nie wpływ wilgoć z powietrza. Właśnie przechowywanie uważam za jedną z niezwykle ważnych kwestii, naprawdę wiele razy już widziałem jak ktoś o to nie zadbał, a potem dziwił się, że herbata nie smakuje zbyt dobrze. W przypadku różnych innych ziół też należy zadbać o dobre opakowanie, które ochroni je od mieszania się i od zawilgocenia. Widać więc jak ważne są woreczki na herbatę. Jeśli chodzi o samo zaparzenie jej, to polecam poczytać artykuły na ten temat. Mówię tak ze względu na mnogość różnych sposobów, można wziąć pod uwagę choćby chińską czy japońską tradycję. Należy tam dbać o odpowiednią temperaturę wody, która wyciągnie z herbaty to co najlepsze, a przy tym zależnie od rodzaju herbaty potrzebna jest inna temperatura. Jednak naprawdę ważną sprawą jest to, żeby woda nie była twarda. Herbata na takiej wodzie nie smakuje zbyt dobrze, dlatego można używać butelkowanej lub po prostu przefiltrować ją co pozwoli na pozbycie się tej niechcianej twardości.
Podobnie chlor źle wpływa na smak herbaty. Osobiście najbardziej lubię zieloną, a przy tym przygotowywana według japońskiej sztuki. Przygotowanie dobrej herbaty wymaga wielu umiejętności oraz dobrych materiałów. Warto się więc zapoznać z tą wspaniałą sztuką.