Analizując znaczenie słowa „szafa”, przyjmujemy, że jest to pojemnik do przechowywania różnych rzeczy. Potocznie, najczęściej stykamy się z pojęciem szafy ubraniowej, które to pojęcie jest jednoznaczne. Prócz tego „szafa” pojawia się w różnych kontekstach. Częsty kontekst to, gastronomia, gdzie znajdujemy szafy chłodnicze.
Wykorzystanie szaf chłodniczych
Są to urządzenia, przeznaczone, zgodnie z nazwą, do przechowywania w niskiej temperaturze produktów spożywczych. System chłodzenia w szafach, może być dynamiczny (czyli nawiewowy) lub statyczny. Natomiast, w zależności od przeznaczenia, może być szafa chłodnicza przeszklona, lub nie. W gastronomii, na zapleczu restauracji, szafy chłodnicze mogą mieć wszystkie ściany zabudowane, gdyż służą wyłącznie do przechowywania produktów. Szafa, która przeznaczona jest nie tylko do przechowywania produktów w niskiej temperaturze, ale również do ekspozycji musi być przeszklona. Takie szafy wykorzystywane są w handlu oraz w niektórych lokalach gastronomicznych do przechowywania napojów, w części przeznaczonej dla klientów. Szafy przeszklone mogą być jedno lub dwu drzwiowe. Jej obudowa może być wykonana ze stali nierdzewnej lub lakierowanej, a wnętrze może być też ze stali nierdzewnej lub z aluminium, albo z tworzywa sztucznego. Wybór materiału części wewnętrznej zależy od tego, jakie produkty będą w niej przechowywane. Niektóre szafy wyposażone są w oświetlenie dla lepszej ekspozycji zawartości.
W dużych sklepach lub w marketach znakomicie prezentuje się ciąg szaf chłodniczych, w których eksponowane są wędliny, nabiał, czy inne produkty, wymagające niskiej temperatury do przechowywania. Równie atrakcyjnie, szczególnie latem, prezentują się szafy chłodnicze zapełnione butelkami napojów chłodzących.