Rola drzwi chłodniczych w komorach chłodniczych i chłodziarkach

Z urządzeniami chłodniczymi możemy spotkać się w wielu miejscach. Dzięki nim możliwe jest przechowywanie produktów, które nie są trwałe w temperaturze pokojowej jak na przykład żywność.

Praca komór chłodniczych i chłodziarek

komory chłodniczeNajpopularniejszymi urządzeniami chłodniczymi są wszystkim nam dobrze znane lodówki, a także komory chłodnicze. Maszyny te różnią się między sobą nie tylko gabarytami, ale także zakresem działania temperatur. Lodówka zazwyczaj potrafi schładzać znajdujące się w niej produkty do maksymalnie zera. Natomiast chłodnie, działają nawet dużo poniżej tej temperatury, możemy nawet uzyskać minus dwadzieścia pięć stopni Celsjusza. Budowa tych urządzeń jest podobna. Zwykle są to prostopadłościany z drzwiami, w środku z półkami na których można poukładać produkty poddawane schłodzeniu. Ich kluczowym zadaniem jest przechowywanie, głównie produktów spożywczych w celu wydłużenia ich przydatności do spożycia. Istotnym elementem w konstrukcji urządzeń chłodniczych jest ich odpowiednia i skuteczna izolacja termiczna ścian, drzwi oraz stropów. Obecnie jako materiał izolacyjny ścian stosuje się materiały z tworzyw sztucznych jak na przykład styropian czy poliuretan spieniony. Drzwi chłodnicze natomiast uszczelniane są za pomocą gumy z magnesem.

Komory chłodnicze, które są nieszczelne oczywiście nie mogą prawidłowo pełnić swojej funkcji co w efekcie sprawia, że przechowywana w niej żywność może ulec zepsuciu co powodować może znaczne starty firmom korzystającym z tych urządzeń.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *